دانشکده علوم و فن آوری های نوین پزشکی شیراز
قسمت دوم: علت ناباروری در زنان
علت ناباروری در زنان
آنچه به عنوان دلیل ناباروری در خانمها معرفی میشود، شامل موارد مختلفی به شرح زیر است:
اختلالات تخمکگذاری: مواردی همچون مشکلات هورمونی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک، سطوح بالای هورمون موردنیاز برای تولید شیر مادر به نام پرولاکتین، پرکاری یا کمکاری تیروئید، تومور و… بر روند تخمکگذاری تاثیر گذاشته و موجب ناباروری میشوند.
شرایط رحم: مشکلاتی مانند پولیپ رحم، بیماریهای دهانه رحم، فیبروم رحم (تودههای غیر سرطانی) و… نیز از دیگر دلایل ناباروری در خانمها است.
آسیب یا انسداد لولههای فالوپ: سالپنژیت یا تورم لوله فالوپ که به دلیل عفونت اندام تناسلی زنانه یا همان بیماری التهابی لگن اتفاق میافتد هم میتواند از دلایل ناباروری باشد.
اندومتریوز: در این بیماری پوشش داخلی رحم، در خارج از رحم رشد کرده و بر تخمدانها، رحم و لولههای فالوپ تاثیر منفی میگذارد.
نارسایی اولیه تخمدان: در این نارسایی تخمدانها به خوبی کار نکرده و چرخه قاعدگی قبل از 40 سالگی به پایان میرسد. ممکن است که سیستم ایمنی، شرایط ژنتیکی و درمان با پرتودرمانی یا شیمیدرمانی عامل این مشکل باشد، اما تاکنون دلیل آن به طور دقیقه مشخص نشده است.
چسبندگیهای لگنی: پس از عفونت لگن، آپاندیسیت، اندومتریوز و جراحی شکم یا لگن ممکن است که نوارهای اتصالدهنده اندامها، به یکدیگر بچسبند. این چسبندگی نوارها نیز ممکن است موجب نازایی شود.
سرطان و درمان آن: ابتلا به سرطانهای اندام تناسلی، در اغلب موارد باروری زنان را کاهش میدهند. از سوی دیگر روشهای درمان سرطان شامل پرتودرمانی و شیمیدرمانی ممکن است بر تخمدانها تاثیر بگذارد که نتیجه آن احتمال نازایی است.
دکتر «مریم محل دشتیان» عضو هیات علمی گروه بیولوژی تولید مثل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
نظر دهید