معرفی گروه

سیر تحول در چند دهه گذشته چنان تحول عظیمی در جهانی که در آن زندگی می کنیم ایجاد کرده است که پیش بینی چگونگی وضعیت جهان در چند سال آینده غیر ممکن به نظرمی رسد. امروزه چیزهایی امکانپذیر است که در گذشته ای نه چندان دور بعید به نظر می رسید.
با این حال پیشرفت در برخی از زیرشاخه های جوان علوم پایه مانند بیوتکنولوژی و پزشکی مولکولی با سرعتی حیرت انگیز در جریان بوده و شگفتی های بسیاری را سبب گردیده است.
در کشور ما، و اکثر کشورهای دیگر جهان سوم، به دلایل متعدد در گذشته، غفلت فاجعه باری صورت گرفته است، بطوریکه در زمینه علوم جدید، فاصله ما با جهان اول بسیار زیاد شده است.
لیکن در چند سال گذشته، به رغم بی توجهی های گذشته، فعالیت های مناسبی در زمینه پزشکی مولکولی در ایران صورت گرفته است که علت انجام این فعالیت ها در مراکز تحقیقاتی و بدون کمک پزشکان، اکثر این تحقیقات کاربرد و اثر مهمتری داشته اند.   
در سال 1379 با توجه به پشتوانه تحقیقاتی و سالها تجربه عده ای از محققین و با هدایت معاونت محترم تحقیقات و فنآوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اولین هسته مراکز تحقیقاتی و تشخیص در زمینه پزشکی مولکولی تحت عنوان شبکه پزشکی مولکولی کشور، ایجاد شد تا اولاً: فاصله بین مراکز تحقیقاتی، تشخیصی و درمانی را کم  و از توان تحقیقاتی حداکثر استفاده را نماید و ثانیاً: امکان ارتباط با خارج را به صورت هدفمند دنبال نموده و همکاری بیشتری بین محققین به وجود آورد.
رشته پزشکی مولکولی در مقطع دکتری تخصصی (PhD) تلفیق خلاقیت و انتقال دانش پزشکی مولکولی از طریق ترکیب آموزش و پژوهش های پایه و بالینی با تاکید بر یادگیری فعال و تحقیق به روز، به گسترش مرزهای دانش در حیطه علم پزشکی مولکولی کمک خواهد کرد.

اهداف و رسالت

ضرورت و علت وجود این رشته در سطح بین المللی تربیت نیروی انسانی در سطح دکترای تخصصی (PhD) است، که بتواند تحقیقات مربوط به رشته پزشکی را در سطح سلولی، مولکولی و آزمایشگاهی طراحی و هدایت نماید، رسالت رشته فراهم ساختن عرصه آموزشی و پژوهشی در راستای بررسی بیماری ها و عوامل ایجاد کننده در سطوح مولکولی است.
مراکز تحقیقاتی در سال های اخیر در کشور گسترش قابل توجهی داشته اند ودر گسترش علم نقش به سزایی را ایفا کرده اند. مشکل اصلی مرکز تحقیقاتی بالینی فارغ التحصیلان با مدرک دکترای تخصصی (PhD) آشنا به مسایل مولکولی بیماری ها است که با آشنایی کامل به مفاهیم پزشکی در سطح سلولی و مولکولی بتوانند سبب گسترش تحقیقات علوم پایه در سطح و سیع تر و با کیفیت بالاتر بشوند.
بدیهی است حضور چنین نیروهای انسانی سبب ارتقای کمی و کیفی تحقیقات در عرصه پزشکی و مانع از هدر رفتن منابع انسانی و مالی خواهد شد.از آنجا که تحقیقات علوم پایه به ویژه ایمونولوژی و ژنتیک در بسیاری از بیماری ها می تواند به تشخیص و درمان بیماری نیز کمک شایان نماید، ارزش و فایده اقتصادی حاصل از تاسیس این دوره، افزودن می گردد.
باتوجه به وجود مراکز تحقیقاتی پیشرفته متعدد نیاز به دارندگان مدرک دکترای تخصصی (PhD) پزشکی مولکولی در حد قابل توجهی است که در حال حاضر نیاز با استفاده از پزشکان عمومی تاحدودی مرتفع می شود، تربیت نیروی انسانی در سطح دکترای تخصصی (PhD) به ارتقای کمی و کیفی تحقیقات خواهد انجامید.

زمینه های فعالیت در بازار کار

آموزشی:

  • آموزش علم پزشکی مولکولی به دانشجویان ذینفع در مقاطع مختلف جمع آوری و تهیه درسنامه آموزشی برای مقاطع تحصیلی مختلف
  • تدوین درسنامه ها برای دروس پزشکی مولکولی
  • ایجاد ارتباط بین آموزش پزشکی مولکولی بیمار
  • تعیین اولویت های بومی در زمینه آموزش پزشکی مولکولی
  • پیشنهاد اجرایی روش های آموزش پزشکی مولکولی توانایی برقراری با مراکز آموزشی به رشته در داخل و خارج کشور


پژوهشی:

  • راهبری تیم تحقیقاتی
  • ارایه و نقد فرضیه های تحقیقاتی در پزشکی مولکولی
  • ارایه و انجام پروژه های تحقیقاتی در زمینه زنتیک مولکولی و تجزیه و تحلیل نتایج پژوهشی
  • ارایه مقاله ها و یافته های تحقیقاتی در کنگره های داخلی و خارجی
  • نوشتن و نقد مقاله های پژوهشی
  • ابداع روش های آزمایشگاهی و تشخیص در پزشکی مولکولی


خدماتی:

  • ارایه خدمت در گروه های آموزشی مربوط با رشته
  • ارایه خدمت در آزمایشگاه های مختلف تشخیص در رشته مربوط
  • توانایی اداره پروژه های تحقیقاتی در موسسات خصوصی
  • ارایه خدمت در آزمایشگاه های تحقیقاتی صنایع (داروسازی، بیوتکنولوژی و ...)